Reakce na výrok na Zastupitelstvu Karlovarského kraje ze dne 31.10.2022

08.11.2022 10:27
Vážení přátelé,
rádi bychom reagovali na výrok paní místostarostky města Sokolov, paní Renaty Oulehlové, na Zastupitelstvu Karlovarského kraje konaného dne 31. 10. 2022. Konkrétně při projednávání bodu č. 71 Strategie sociálního začleňování v Karlovarském kraji, pronesla paní místostarostka tato slova (citujeme ): „....mnoho bytů dáváme neziskovým organizacím a dáváme je za jiné peníze, než je pak účtují klientům, což je pro mě úplně to nejhorší zjištění, kdy město si myslí, že těm nejchudším pomůže a oni to zaplatí organizaci, která jim ten byt vlastně pronajme, což pro mě bylo opravdu těžké zjištění.....".
Protože jsme neziskovou organizací a byty jsou nám od města Sokolov pronajímány pro pobytovou sociální službu chráněné bydlení, rádi bychom Vás blíže seznámili s pravidly, podle kterých postupují pobytové sociální služby při stanovení výše platby uživatelům sociálních služeb.
Konkrétně se řídí tzv. úhradovou vyhláškou č. 505/2006 Sb., která uvádí u pobytové sociální služby chráněné bydlení maximální denní úhradu ve výši 250 Kč za den. Jak je z dikce právního předpisu patrné, uživatel sociální služby nehradí nájemné, ale úhradu za ubytování. Jsme organizací, která poskytuje služby na území města Sokolov, kdy naše organizace nevyužívá institutu maximální výše možné úhrady, úhrada za ubytování je uživatelům snížena o 1000,- Kč, protože si plně uvědomujeme, že naši uživatelé mnohdy nemají dostatek finančních prostředků. Maximální výši úhrady nevyužíváme, i když je nám doporučována veřejnými donátory. Zároveň ale naši službu musíme poskytovat účelně, hospodárně a efektivně.
Jak vyplývá z výše uvedeného, není klientům sociálních služeb chráněného bydlení účtováno nájemné, ale úhrada za ubytování, což zahrnuje i další náklady spojené s užíváním bytu jako jsou energie, revize, opravy a udržování, malování a vybavení bytů od pračky, ledničky, televize až po nábytek. Veškeré náklady na energie jsou hrazené z prostředků organizace, takže ani případné nedoplatky na nich, se klientů nikterak nedotknou.
Domníváme se, že informace paní místostarostky o výši úhrady za užívání sociální služby chráněné bydlení je nepřesná až zavádějící, proto jsme si dovolili metodiku úhrady podrobněji osvětlit a tím předejít případné dehonestaci práce neziskových organizací.

—————

Zpět